søndag 20. mai 2012

Våren 2012

Den som blunker er redd for døden av Knut Romer (2007)
Dette en selvbiografisk oppvekstroman fra Danmark på 60- og 70-tallet. Knud vokser opp i Nykøping Falster med sin tyske mor og danske far. Han blir ille plaget og mobbet gjennom oppveksten på grunn av sin tyske mor, og man undres litt over at det var så mye tyskerhat såpass lenge etter krigen.
Hans stolte, tyske mor, sammen med en fargerik familie forøvrig er nok med på å forsterke Knuts "annerledeshet", og romanen er både til å le og gråte av.
Den frodige måten han forteller på gir meg assosiasjoner til  latinamerikanske forfattere, og jeg må si denne lille romanen var et lite friskt pust i vårlesinga 2012!


tirsdag 15. mai 2012

En vårtur til Nice med disse bøkene i kofferten:

Jørgen Brekke, f. 1968, bosatt i Trondheim har skrevet denne romanen hvor vi møter vi en  fransiskanermunk i 1528 med et utvalg kniver og et ubehandlet skinn. Omtrent fem hundre år senere dukker det opp et flådd lik på et museum i Richmond, Virginia, og ett til i et Gunnerusbiblioteket i Trondheim. Den amerikanske drapsetterforskeren Felicia Stone og den  norske politimannen Odd Singsaker skal forsøke å oppklare mordene, som synes å ha en sammenheng , og de knyttes etter hvert til en tekst skrevet på menneskehud. Med handlingen lagt til flere steder i verden, og til to ulike tidsepoker, rulles en spennende kriminalfortelling opp: grusomme mord og gamle bøker.  Anger Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason har sendt krimhelten Erlendur Sveinsson på ferie, og Sigurdur Oli vikarierer som hovedperson Oli får et spørsmål fra en venn om hjelp etter at dhan og kona har blitt utsatt for pengeutpressing. De har drevet med "swinging" (partnerbytte), og Oli  kontakte Sigurlina og Ebeneser, utpresserne. Da han kommer hjem til dem, finner han Sigurlina død. En mann med balltre flykter fra åstedet. I søken etter morderen, dukker det en annen sak opp; hvitvasking av penger. Man føler nesten at dette er en fortelling fra virkelighetens verden; uforståelig som finanskrakket på Island fortonte seg for oss. Sigurdur Oli har imidlertid flere utfordringer. Han har flyttet fra kona, Bergtora, og hans far er alvorlig syk. I tillegg oppsøkes han av en stakkarslig alkoholiker som har opplysninger om pedofile overgrep. Jeg liker Oli, hans måte å avhøre de siktede på, og jeg liker at Indridason turnerer mellom ulike handlinger, i et univers av ulike og sammensatte mennesker.


 Når man er i Frankrike, må man jo lese fransk! Jeg leste Gunnar Staalesens: La femme dans le frigo (Kvinnen i kjøleskapet)
Fru Samuelsen er bekymret for sin sønn Arne, som arbeider på en oljeplattform i Nordsjøen. Han har ikke gitt lyd fra seg på mange dager.PrivatetterforskerVarg Veum drar til Stavanger for å finne ham, og i leiligheten hans virker det som om alt er i den skjønneste orden inntil Veum åpner kjøleskapet Samuelsen framstår som et lite mysterium, og romanen får da også en noe overraskende løsning. Boka har ingredisenser som ulovlig spill, prostitusjon,drap, oljemiljø med mer, og Veum er i knipe: saken synes uløselig. Men - som alltid - han lander med beina på bakker og løser saken. Varg Veum på det jevne, hverken mer eller mindre.