Som skolebibliotekar prøver jeg å oppdatere meg på barne- og ungdomsbøker, og i år har jeg lest disse:
Marianne Kaurin: Nærmere høstI denne romanen møter vi familien Stern med døtrene Miriam, Ilse og Sonja, mor Hannah og far Isak høsten 1942 i en bygård på Grünerløkka.
Ilse svermer for Hermann Rød som bor i samme bygård, og miljøet i bygården preges av det som skjer i et okkupert Oslo. Stern opplever jødehatet, og Isak blir etter hvert arrestert. Vi følger Hermann som har sine farlige hemmeligheter, og drosjesjåfør Odd Rustad har også en rolle i dramaet som utspiller seg. Det passer godt for 9.klassinger å lese denne boka, da der er en fordel å ha noe kunnskap om 2. verdenskrig. Det er på mange måter ei mørk og trist bok, men fortellinga gir også håp. Nærmere høst er ei god ungdomsbok som gir oss et innblikk i hverdagen til jødene i Norge under andre verdenskrig!
Tiger Garté: Burn out
Tiger Garté har skildret oppvekst og ungdomstid i bygda Surnadal på Nordmøre i denne romanen. Vi møter hovedpersonen Trym og kameraten Robban, og deres forsøk på å bli godtatt i ungdomsmiljøet i bygda.Robban blir en "outsider", og gjennom Tryms øyne blir vi vitne til mobbing og en tøff hverdag for ungdommene.
Dette er en en rå, trist og vond bok å lese. Språket er tøft og humoristisk, og de korte historiene er fengende og trekker oss midt i magen.. Forfatteren sier i et intervju med Aftenposten: “Jeg har nok skrevet boken i sympati med dem som havnet utenfor. Jeg sto i midten og observerte. Jeg deltok ikke i mobbingen, men senere har jeg innsett at jeg burde grepet inn.” Her er det nok mange av oss som kjenner seg igjen, er jeg redd.
Kjersti Scheen: Emma3 og Tore Hund
Emma er 15 år og går i 10.klasse. Hun er skoleflink, ikke særlig kul og hun har ingen venner. Kroppen skjuler hun bak store klesplagg og ansiktet bak tjafsete, fett hår. Emma ønsker å være kul og tøff, og hun finner løsningen på imternett
På chatte-kanalen "Hei" møter hun ToreHund og der gir hun seg ut for å være en annen enn den hun er. Hun blir mye tøffere og ganske annerledes på nettet.Hun blir band-vokalist og Hamsun-fan, og hun legger også ut et bilde av seg selv etter hvert.
Problemer oppstår når ToreHund foreslår et møte. Etter en stund med litt nøling, drar Emma for å møte ToreHund, alene og uten å si fra til foreldrene.
Dette er en lettlest bok om ensomhet, chatting og nettvenner.
Den er aktuell for ungdom fra 10-12 år opp til 15-16 år.
Jon Ewo: Respekt
Denne romanen er en av flere i en spenningsserie som kalles "Skumring". Disse bøkene er bevisst tilrettelagt for lettlesere. Det betyr at forfatterne må tenke korte setninger og enkle ord.
Jon Ewo er en ordkunstner, og Ewos fortelling er som en "rap". «Respekt» er skrevet med korte, tøffe setninger om det beinharde livet på gata.
Innholdet er rått og tøft, men boka er ingen romantisering av dop, vold og drap. Det beskrives en sårhet og fortelles om en trasig oppvekst med vold, om en far som banker både Kim og lillebror Zapper. Første del er Kims historie, siste del er Zappers. Zapper skal hevne storebror Kim, og til det trenger han respekt.
Boka anbefales for de som sliter med lesing, men språket bør oppleveles av alle, uansett leseferdighet.
En skikkelig innertier! Endelig ei lettlesbok som har godt innhold og godt språk, tilpasset ungdom.