tirsdag 8. april 2014

VINTEREN 2014: Barne og ungdomsbøker

Anna Gavalda: 35 kilo med håp
Anna Gavaldas roman "Saman er ein mindre aleine" var en flott leseropplevelse, men man kan vel kanskje ikke si det samme om denne barneboka....
Georg er en gutt med ressurser, men han vil ikke ta dem i bruk. Vi kjenner vel igjen typen. Men - som bokas tittel sier: det er håp! Boka blir litt for mye "feel-good", men den har humor. Georg, trettenåringen som selv fører ordet, sier: " Jeg hater skolen. Jeg hater den over hele verden. Og mer enn det...Den ødelegger livet mitt." George er en sinke i alle fag, har har måtte gå om igjen, og han kompenserer med å bli klassens klovn. På hjemmebane krangler og maser mor og far, mens bestefar ser at Georg har noe; - han er flink med hendene.


Bjørn Arild Ersland: Dagen vi drømte om
Tre barn, Lukas, Lalah og Adam venter ved mottaket. Hver uke er det noen som får dra, og hver uke kommer nye. De tre vennene drømmer også om å få dra videre. Problemet er at de mangler en siste signatur, den aller siste sjekken, som de ikke får vite hva er. Så kommer deres tur - endelig.
 De får utlevert et kart som viser hvor de skal, og glade legger de ut på en reise til et sted de ikke vet hvor er, hva eller hvem som venter dem. Dagen vi drømte om forteller i tekst og bilde om en skremmende og fremmed verden, og man får ekle assosiasjoner til både asylmottak og barnevern. En grusom, men tankevekkende bok man ikke kan stille seg likegyldig til.

Ingen kommentarer: